Lavtemperatur fjernvarme og fjernkøling – i samme løsning

By 19. april 2017Nyheder

Når fjernvarmefolk mødes, handler det meget om de fælles daglige problemstillinger. Når der skal tænkes nye og måske ”skæve” tanker, kan det derfor være gavnligt, at man inviterer leverandører, rådgivere og andre eksperter til at udfordre sig selv og kollegaerne. Det er én af idéerne bag FleksEnergi, fokusområdet for fjernvarme, som hører under House of Energy. 

Vi har været med fra starten, da man etablerede et samarbejde på tværs af flere nordjyske fjernvarmeselskaber. Det blev til FleksEnergi, som nu hører til House of Energy. Vi vil gerne lade os udfordre og tænke ud af boksen ved at møde eksperter og fagfolk uden for branchen, så vi kan udvikle os, komme på forkant og få nye idéer, vi ikke selv ville have fået,” siger maskinmester Poul Jensen, som har været varmechef hos Brønderslev Forsyning i ti år. Et af FleksEnergi-projekterne går ud på at etablere en nordjysk fjernvarme-”motorvej”, som de lokale fjernvarmeselskaber skal kunne koble sig på.

“Udgangspunktet var ønsket om at udbrede fjernvarmen yderligere i Nordjylland, hvor der kan være langt mellem kunderne uden for byerne. Vi måtte spørge os selv, hvordan vi kan gøre det mere attraktivt at blive koblet på fjernvarme, som står i skarp konkurrence med de individuelle opvarmningsformer. Idéen er at etablere nogle lange fjernvarmeledninger på tværs af de enkelte selskabers forsyningsområder, som man kan koble sig på til en fornuftig omkostning, og på den måde gøre det mere attraktivt for nye kunder,” siger Poul Jensen. 

Lavtemperatur og varmepumper
Et andet projekt skal kombinere lavtemperatur-fjernvarme med decentrale varmepumper og fjernkøling i nye boliger. 

“Idéen bygger på at udnytte twin-rør, så man lægger to twin-rør – altså i alt fire rør – ind i hver bolig. Et rør bruges til fremløb på 35 °C, som anvendes i gulvvarme. To rør bruges til henholdsvis den kolde og varme side af en varmepumpe til henholdsvis varmt brugsvand og koldt vand til ventilation via en køleflade. Det sidste rør bruges til returvandet til fjernvarmenettet. Projektet er nu teknisk beskrevet og er klar, når der kan skaffes finansiering via en af de almennyttige puljer til lejeboliger. Vi har en projektbeskrivelse i Brønderslev med 22 nye boliger, hvor vi gerne vil afprøve den nye løsning,” siger Poul Jensen. 

House of Energy er gode til at skabe forbindelser mellem parter, som måske ikke kender hinanden, men alligevel på nogle punkter har fælles interesser. 

“Med samarbejdet i FleksEnergi og House of Energy får vi kontakt til ekspertise og idéer, som vi nok ikke selv ville opsøge eller komme i kontakt med. Med netværket i FleksEnergi får vi udvidet vores horisont og kommer lidt uden for fjernvarmeverdenen, hvor vi alle sammen har en masse daglige problemstillinger, som fylder meget. I FleksEnergi giver vi os selv lov til at tænke skæve tanker og få dem afprøvet mod eksperter uden for branchen. Måske kan det føre til noget af værdi, selvom det starter som nogle løse tanker,” siger Poul Jensen.

Læs hele artiklen fra Maskinmesteren, april 2017 her.